Zweetbandjes, mutsen en ‘wild’: De Winde uit Nootdorp leert breien en haken!

breien-op-school

Juf Marja heeft het breien en haken weer helemaal ontdekt en trekt haar leerlingen daar in mee. “De kinderen in de klas vonden mijn creaties leuk. Toen ik ook voor een paar collega’s iets maakte, werden een paar meisjes jaloers: ‘Juf, wil je voor ons ook een omslagdoek maken?’” Marja vroeg zich af: Lukt het om achtjarigen iets leuks te laten maken? Lees hier verder hoe dit afloopt…

Ze verruilde haar sudoku-boekje voor breinaalden: “Jarenlang heb ik zelf niet meer gehaakt en gebreid. Op enig moment zag ik mezelf op de bank met alleen nog maar een sudoku-boekje. Ik wilde graag weer eens iets ‘maken’. Ik heb het breien en haken weer helemaal ontdekt en ik geniet er enorm van!” Juf Marja vond dat kinderen niet alleen met klei, papier en verf kennis moesten maken, maar ook met draad en stof. Nou, dat is gelukt!

“Aanvankelijk dachten de kinderen, dat ze meteen een trui o.i.d. konden maken. Dat heb ik ze even uit het hoofd moeten praten: toen ze in groep drie leerden lezen, konden ze ook niet meteen Harry Potter lezen.  Ik heb wat breiboeken uit de bibliotheek gehaald en laten zien wat ze als beginner konden maken: sjaaltje voor de knuffel, een zweetbandje, vingerpoppetje etc.

Met allerlei verschillende kleuren heb ik beginnetjes gemaakt: tien steken opzetten en een paar naalden breien, tien lossen gehaakt met daarop vasten. Zo gingen we met vier hulpouders erbij, aan de slag. Het is een enorm succes geworden!

Een aantal kinderen heeft hun werk mee naar huis genomen en zelfs hun moeder leren haken of breien. Sara heeft voor haar verjaardag wol en pennen gekregen en een muts genaakt. Caitlyn mocht iets uitzoeken voor haar mooie rapport en heeft wol en haaknaalden gekozen. Thura (die al kon breien) is nu ‘wild’ aan het breien om de kale boom op het kleuterplein aan te kleden. Het lukte Adnan om als eerste een zweetbandje af te krijgen en Toine heeft er één gemaakt in de Hollandse driekleur. Tom maakte helemaal de blits met zijn vingerpoppetje. En als klap op de vuurpijl werden de schoolpakketjes bezorgd. Ook hierbij maakte ik de beginnetjes. Dat was wel even aanpoten. Alleen de kinderen die middels het eerste werkje goed hebben leren haken of breien, kunnen met de pakketjes aan de slag. Een paar kinderen laten het pakketje door oma maken.”

Schoolbreien-De-winde

haken-op-school

muts-haken-op-schoolkinderen-gratis-breien

haken-breien-nootdorp

 

Tags: , ,